Wednesday, October 13, 2010

FERTILITY FRIEND ONLINE

13/10/2010~5th day of period
hari nih bangun awal..kul 6...amik suhu 35.96 darjah celsius. hari nih abg rajin masak nasik goreng...alhamdulillah kenyang makan nsik goreng dengan air kopi....ish...baru aku perasan...tak elok minum kopi byk2 kan sbb byk kaffein...ermmm..masa minum tak ingat la pulak....pas sarapan, makan sahatavari dan asid folic...then terus bersiap...

hari nih gak aku register "fertility friend online"...senang nak tgk chart aku nanti dari buat secara manual yg agak leceh...kat FFO nih automatik jer dia buatkan chart pas kita masukkan data....nih link chart aku...harap2 leh jadi rujukan nanti...

http://www.fertilityfriend.com/ttc/index.php

oh ya...dari petang sealam flow menses aku very the heavy one...huhuhu...abis lencun aku dibuatnya...perut akupun macam cramps jer...sakit pinggang lagi...huhuhu...lama dah tak period kot tu yg jadi mcm nih...

Tuesday, October 12, 2010

BBT

12/10/10~4th day
Hari nih bangun pukul 6 pagi...alhamdulillah, arini tak lupa nak amik suhu...36.13 darjah celsius...hari ini pun period lebih heavy dari semalam....best kalau dapat minum air kelapa time2 camnih...bior cuci bagi semua darah turun...huh! nak carik air kelapa lah!

Monday, October 11, 2010

START MY NEW CYCLE

9/10/10~1day period
aku start period, means my new cycle dah bermula...seperti biasa, terus menaruh harapan agar cycle kali ni "melekat"...aku masih meneruskan semua supplement dan multivitamin yg aku ambil...period skit2 jer baru...tapi aku tak dapat nak start My BBT esok pagi..huhuhu...aku dikuantan masa nih,...malam nanti baru bertolak balik melaka
10/10/10~2nd day period
sampai melaka kul 12mlm...kul 2 pagi baru tido... sepatutnya hari pertama aku ambik BBT...tapi aku lupa...lagipun aku tido lewat sampai kul 2 pg...bangun lak dah lewat sgt kul 9pg... (hari ahad & period lakkan)....sbb tulah aku tak dapat catat suhu...tapi ari nih period aku taklah heavy...mcm skit jer...
11/10/10~3rd day period
aku lupa nak amik suhu lagi!!!!!cis2...heavy period....sedihnyer....macam mana leh lupa???

p/s: last week aku dapat khabar gumbira dari my best friend yg juga dah lama menanti zuriat sendiri...alhamdulillah...aku hepi utk dia...hati mmglah terusik sbb jeles sgt...tapi takper...aku harus bersabar....aku doakan dia selamat sehingga melahirkan...tahniah untuk kamu berdua!!! aku akan usaha lebih kuat lagi....harap2 Allah kasihani kami berdua pulak nanti...amin...

Tuesday, September 28, 2010

BERMULA SEKALI LAGI....

Hari ini...aku mula semula digarisan permulaan...sudah 2 tahun aku tinggalkan semua rawatan2 kesuburan yang sepatutnya kami teruskan....bermakna sudah 2 tahun juga arwah ayah tinggalkan kami semua selama2 nya....sekejap sahaja masa berlalu...semoga rohmu tenang disana ayah...

Untuk pengetahuan semua 2-3hari lepas aku mula searching "rawatan kesuburan" di google dan forum2 berkaitan, ada yang intersting....banyak juga yang telah ku cuba...seperti clomid, ganol f, ovarian drilling dan HSG...so, aku ambil keputusan untuk mula semula dari peringkat permulaan iaitu persediaan untuk hamil....sedar tak sedar, this is all i have brought yesterday....huhuhu...hati mmg berkobar-kobar sgt dah...

hasil tangkapanku kelmarin 25/9 dan semlm 27/9/2010

ok...tentu kawan2 semua tertanya2 apa yang aku beli tu kan?...ok...aku terangkan satu persatu...siap dengan kos sekali tau...manalah tau kalau2 ada yang berhajat nak membelinya juga....boleh guna sebagai rujukan dan panduan budget anda nanti...peace! :)





FOLIC ASID 5mg 
PRICE : RM2.00/pack

actually, aku cari yang brand Appeton  400mcg, tapi kat framasi area umah aku nih takder lak...so, aku beli jer sepapan sementara aku mencari brand yang aku nak tu...sehari farmacist suh makan 3 biji selepas makan...tapi aku makan 2 biji jer sehari...satu pagi lepas sarapan, satu lagi malam sebelum tido...as almost everyone know...asid folic boleh membantu meningkatkan kesuburan dan supplement yang paling penting kepada bakal2 ibu...dinasihatkan makan 3 bulan sebelum planning utk pregnant, tapi biasanya org2 yang tak tahu...lambat ambil this supplement...kadang2 dah 2-3 bulan pregnent baru nak pi buat kad merah...then masa tu baru dpt this supplement dr klinik/hospital...ishishish...tak elok cam tu tau...this asid folic sebenarnya boleh mengelakkan jaundice kepada baby...dan bagus utk si ibu...mengelakkan kecacatan pada tulang belakang baby dan kecacatan otak dengan peratusan yang tinggi...tapi ramai yang tak amik tahu pun....entahlah...diorg lagi suka merawat dari mengelakkan....hehehe...aku cerita cam aku nih penah pregnant lak..huhuhu...opss terlebih sudah...semoga suatu hari nanti erk...

21ST CENTURY EPO 1000MG
RM 19.95/BOTTLE 30 CAPS

Ni pulak Evenning Prime Oil (EPO) yang bagus utk kaum hawa, EPO nih boleh menyeimbangkan hormon2 wanita...ada dua pack satu 500mg dan satu lagi yang inilah 1000mg..kenapa aku ambil 1000mg? huhuu...sbb malas nak makan banyak kali....or byk kapsul, so ambil nih aku makan 2 biji satu hari..sama time ngan makan Folic asid, selepas sarapan dan sebelum tido...kalau ada masalah PMS cam aku nih eloklah try EPO nih....selain tu, boleh irregular kan period aku yang selalu tunggang langgang nih....aku pilih 21st century sbb terang2 ditulis BOVINE FREE...hehehhehe...dia guna vegicaps ok...dan harga pun murah...



SHATAVARI produk by himalaya
PRICE : RM 46.90

Ok, mungkin masih ramai yg tidak kenal produk ini..buat gak research tentang produk ni...dari feed back pengguna nampak macam bagus...tapi sebenarnya belum ada kemahuan untuk try produk nih....yang aku cari sebenarnya VITEX...pi farmasi carik vitex tapi vitex brand biolife habis la pulak...yang ada cuma brand kordel's....aku sensetip sikit dengan brand nih sbb dia tak guna vegicaps...dia guna bovine capsule...huhuhu...so aku was2 sikit...berbalik pada citer shatavari tadi....tetiba jer farmacist tu excited minta aku try produk nih..produk shatavari nih la...dia bersungguh2 cakap produk nih the best kat India...doctor yg buat kajian disana cakap 8/10 wanita berjaya dengan produk ini....but dlm hati nih mmg nak cari vitex jer sebenarnya...so second opinion needed...i ask my hubby...he said...."try la"...so akupun terus setuju...tak sempat balik rumah, dlm kete aku bukak notebook terus search lagi pasal produk nih...dan aku paling teruja bila produk nih boleh seimbangkan hormon estrogen & progesterone aku yg mmg low profile...huhuhu...harap2 this produk berkesan...basicly boleh baca kat sini yer...








DIGITAL THERMOMETER (YG PALING MURAH)
PRICE : RM 12.90/PCS

Thermometer nih pulak aku beli sbb dia murah...hahhaha...boleh ker camtu?...entahlah...akupun jadi blur kenapa aku beli this thing! padahal aku dah ada 2 pcs kat umah...yg paling mahal pun ada...brand OMRON lagi...my hubby said.."soo childish"...heheheh...actually dulu aku gunakan thermometer nih utk buat BBT....BBT tu apa?...next time aku try explain ok...but now aku kena tunggu my new period cycle untuk gunakan ia semula...but, of cause aku akan gunakan yg brand OMRON sbb lebih accurate dan ada 2 angka lepas titik perpuluhan...so  senang skit nak plot graf nanti....korang jgn blur dulu....nanti aku try explain he detail k...boleh try tgk2 kat sini atau join sekali uk penerang yg lebih detail...

http://www.hamidarshat.com/forum/topic,3549.0/





OVULATION KIT
PRICE : RM 10.00/PACK

ha....ni apa pulak?...hehhee...nih ialah ovulation test kits...bukan urine pregnancy test (UPT) tau...tapi bentuk lebih kurang jer...just fungsi jer berlainan. this kits untuk cek time ovulate aku...maksud ovulate tu ialah...bila time telur matang dan ready untuk disenyawakan...ada byk kaedah nak tentukan...cuma nih salah satu dan cara yg paling mudah...yang susahnya cuma..."telur aku susah nak matang"....huhuhu...this all sbb aku adalah pengidap PCOS....buat kawan2..jgn risau this syndrome tak berjangkit pun...dan 8/10 wanita hidapinya...cuma ada tahap kritikal atau low profile....this thing aku terang kemudia yer...huhuhu..byk lagi istilah2 yang korang akan dengar nanti...oh ya, this tst kits aku beli sampai 2 pack...kalau tak menjadi means duit tu terbang camtu jer...hehehe...




FOLIC ACID BRAND APPETON 400MCG
PRICE : RM 29.50/BOX 90 TABLETS

Last sekali aku rembat (kat tempat lain dan keesokan harinya) asid folic yg aku carik2 nih....jumpa gak akhirnya...agak mahal sedikit tapi aku rasa this tablets much "kamceng" dengan aku....don't know why, but aku just love it!..hahhaha...so sbb memeningkan korang...so fungsi sama jer cam asid folic yg aku beli sblm nih...

so, tulah semua hasil tangkapan aku sehingga semalam....total cost semuanya RM 131.20...tapi aku dapat diskaun RM 120 jer semuanya...item yg paling byk diskaun ialah shatavari tu sbb the farmacist beriya2 suruh aku try...hehehhe...

TODAY, AKU START ALL THE SUPPLEMENT YG AKU BELI...WALAUPUN ASID FOLIC DAN EPO AKU DAH MAKAN 2-3 HARI LEPAS....TAPI COUNT DOWN START ARI INI...HEHEHE...WISH ME LUCK!



INILAH AKU DAN DUNIAKU.....

Salam perkenalan buat semua....
alhamdulillah, akhirnya keputusan aku untuk menulis apa sahaja di blog ini telah ku fikirankan dan mendapat sokongan dari insan2 yang sentiasa berada disisiku...bukan tujuan untuk mengaibkan diri dan keluarga, jauh sekali untuk menunjuk-nunjuk kerana aku pasti setiap satu yang ada dimuka bumi ini hanyalah pinjaman semata....tiada satupun milikku....

Tujuan blog ini aku aktifkan adalah untuk berkongsi kisah suka duka ku dalam melayari kehidupan...ya! hanya berkongsi rasa, pandangan dan meluahkan apa yang aku selalu simpan didalam hati...tidak lebih dari itu...andaikata ada yg terluka atau terusik dengan bait2 ayat yang aku lakar, aku susun sepuluh jari memohon maaf kerana bukan niatku untuk menyakiti sesiapa...cerita di dalam blog ini hanya berkisar tentang AKU! HANYA AKU!!....

Ini kisah aku dalam meniti hari2 menanti zuriat pembawa bahagia kepada kami berdua...bukan bermakna aku tidak bahagia....aku bahagia sekali bersuamikan dia...tapi aku rasa tak sempurna kerana aku belum dapat memberikan seorang anak dari keturunan dia...walaupun dia tak pernah menyalahkan aku, apa lagi mengungkit tentang kelemahan aku....tapi aku tahu jauh disudut hatinya menanti permata hati kami berdua...maafkan ayang yer bang....

7 tahun....bukan satu jangka waktu yang singkat...jika tiada kesabaran, aku sendiri boleh tersungkur...tapi Alhamdulillah...kami masih bersatu...meniti hari2 yang entah sampai bila...tahun ke tiga perkahwinan kami aku telah menjalani pelbagai rawatan kesuburan...semua telah ku lalui kecuali IVF...itu pun sebab aku masih berkira2 sama ada perlu atau tidak aku laluinya memandangkan aku belum sedia untuk kecewa....almaklumlah rawatan IVF bukan makan sikit2 kos....kalau kecewa, tentu aku akan berputus asa nanti..jadi aku ambil alternatif lain....

tahun ke 4 perkahwinan aku telah membuat pembedahan akibat ketumbuhan atau Cyst yang besar di ovari sebelah kiri...nyaris2 doktor ingin membuang sebelah ovariku...bayangkanlah diameter cyst tersebut 10cm...dah macam bola...mmg sebelum aku ke MMC, aku mengalami bleeding yang agak lama...sakit dibahagian pundi kencing dan period yg lama dah tak muncul2...kos pembedahan aje lebih kurang RM4k...macam operation org bersalin gamaknyer..

Dari tahun ke 3 hingga tahun ke 5, kerja kami berdua ialah turun naik tangga hospital...tapi Allah belum beri kami rezeki itu...kami stop semua treatment selepas itu apabila arwah ayahku mula jatuh sakit...walaubagaimanapun, kami tetap turun naik tangga hospital, tapi bukan untuk rawatan kesuburan...tapi kerana arwah ayahku yang uzur...Dalam sebulan hampir 2 mgu wajib arwah ayahku menginap di"hotel" tidak berbintang itu...akulah driver mak...kalau tak menjenguk ayah, aku hantarkan keperluan mak yang setia menunggu disamping arwah ayah...kalau arwah ayah pulang rumah, tugasku mengantar dia dialysis pula...3 kali seminggu....begitulah rutin aku dan suami...aku bersyukur sgt sbb suamiku anggap mak dan arwah ayahku seperti ibu bapanya juga...aku percaya tak semua menantu sanggup cuci, bersihkan, tukar pampers mertua kan?...kadang2 anak sendiripun belum tentu sanggup...tapi aku rasa lega sangat sbb aku dapat berbakti pada arwah ayah sebelum dia menghembuskan nafasnya yang terakhir....aku percaya itu salah satu hikmahnya mengapa Allah belum mengurniakan cahaya mata buat kami...supaya kami dapat meluangkan lebih byk waktu buat mereka berdua...mak dan arwah ayah....alhamdulillah...

Aku selalu renungkan kata2 dibawah ini....

"Apabila Allah cepat makbulkan doamu, maka Dia menyayangimu, Apabila Dia lambat makbulkan doamu, Dia ingin mengujimu, Apabila Dia tidak makbulkan doamu, maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah"

YA ALLAH...TERIMA KASIH ATAS KETENTUANMU.....