Tuesday, September 28, 2010

BERMULA SEKALI LAGI....

Hari ini...aku mula semula digarisan permulaan...sudah 2 tahun aku tinggalkan semua rawatan2 kesuburan yang sepatutnya kami teruskan....bermakna sudah 2 tahun juga arwah ayah tinggalkan kami semua selama2 nya....sekejap sahaja masa berlalu...semoga rohmu tenang disana ayah...

Untuk pengetahuan semua 2-3hari lepas aku mula searching "rawatan kesuburan" di google dan forum2 berkaitan, ada yang intersting....banyak juga yang telah ku cuba...seperti clomid, ganol f, ovarian drilling dan HSG...so, aku ambil keputusan untuk mula semula dari peringkat permulaan iaitu persediaan untuk hamil....sedar tak sedar, this is all i have brought yesterday....huhuhu...hati mmg berkobar-kobar sgt dah...

hasil tangkapanku kelmarin 25/9 dan semlm 27/9/2010

ok...tentu kawan2 semua tertanya2 apa yang aku beli tu kan?...ok...aku terangkan satu persatu...siap dengan kos sekali tau...manalah tau kalau2 ada yang berhajat nak membelinya juga....boleh guna sebagai rujukan dan panduan budget anda nanti...peace! :)





FOLIC ASID 5mg 
PRICE : RM2.00/pack

actually, aku cari yang brand Appeton  400mcg, tapi kat framasi area umah aku nih takder lak...so, aku beli jer sepapan sementara aku mencari brand yang aku nak tu...sehari farmacist suh makan 3 biji selepas makan...tapi aku makan 2 biji jer sehari...satu pagi lepas sarapan, satu lagi malam sebelum tido...as almost everyone know...asid folic boleh membantu meningkatkan kesuburan dan supplement yang paling penting kepada bakal2 ibu...dinasihatkan makan 3 bulan sebelum planning utk pregnant, tapi biasanya org2 yang tak tahu...lambat ambil this supplement...kadang2 dah 2-3 bulan pregnent baru nak pi buat kad merah...then masa tu baru dpt this supplement dr klinik/hospital...ishishish...tak elok cam tu tau...this asid folic sebenarnya boleh mengelakkan jaundice kepada baby...dan bagus utk si ibu...mengelakkan kecacatan pada tulang belakang baby dan kecacatan otak dengan peratusan yang tinggi...tapi ramai yang tak amik tahu pun....entahlah...diorg lagi suka merawat dari mengelakkan....hehehe...aku cerita cam aku nih penah pregnant lak..huhuhu...opss terlebih sudah...semoga suatu hari nanti erk...

21ST CENTURY EPO 1000MG
RM 19.95/BOTTLE 30 CAPS

Ni pulak Evenning Prime Oil (EPO) yang bagus utk kaum hawa, EPO nih boleh menyeimbangkan hormon2 wanita...ada dua pack satu 500mg dan satu lagi yang inilah 1000mg..kenapa aku ambil 1000mg? huhuu...sbb malas nak makan banyak kali....or byk kapsul, so ambil nih aku makan 2 biji satu hari..sama time ngan makan Folic asid, selepas sarapan dan sebelum tido...kalau ada masalah PMS cam aku nih eloklah try EPO nih....selain tu, boleh irregular kan period aku yang selalu tunggang langgang nih....aku pilih 21st century sbb terang2 ditulis BOVINE FREE...hehehhehe...dia guna vegicaps ok...dan harga pun murah...



SHATAVARI produk by himalaya
PRICE : RM 46.90

Ok, mungkin masih ramai yg tidak kenal produk ini..buat gak research tentang produk ni...dari feed back pengguna nampak macam bagus...tapi sebenarnya belum ada kemahuan untuk try produk nih....yang aku cari sebenarnya VITEX...pi farmasi carik vitex tapi vitex brand biolife habis la pulak...yang ada cuma brand kordel's....aku sensetip sikit dengan brand nih sbb dia tak guna vegicaps...dia guna bovine capsule...huhuhu...so aku was2 sikit...berbalik pada citer shatavari tadi....tetiba jer farmacist tu excited minta aku try produk nih..produk shatavari nih la...dia bersungguh2 cakap produk nih the best kat India...doctor yg buat kajian disana cakap 8/10 wanita berjaya dengan produk ini....but dlm hati nih mmg nak cari vitex jer sebenarnya...so second opinion needed...i ask my hubby...he said...."try la"...so akupun terus setuju...tak sempat balik rumah, dlm kete aku bukak notebook terus search lagi pasal produk nih...dan aku paling teruja bila produk nih boleh seimbangkan hormon estrogen & progesterone aku yg mmg low profile...huhuhu...harap2 this produk berkesan...basicly boleh baca kat sini yer...








DIGITAL THERMOMETER (YG PALING MURAH)
PRICE : RM 12.90/PCS

Thermometer nih pulak aku beli sbb dia murah...hahhaha...boleh ker camtu?...entahlah...akupun jadi blur kenapa aku beli this thing! padahal aku dah ada 2 pcs kat umah...yg paling mahal pun ada...brand OMRON lagi...my hubby said.."soo childish"...heheheh...actually dulu aku gunakan thermometer nih utk buat BBT....BBT tu apa?...next time aku try explain ok...but now aku kena tunggu my new period cycle untuk gunakan ia semula...but, of cause aku akan gunakan yg brand OMRON sbb lebih accurate dan ada 2 angka lepas titik perpuluhan...so  senang skit nak plot graf nanti....korang jgn blur dulu....nanti aku try explain he detail k...boleh try tgk2 kat sini atau join sekali uk penerang yg lebih detail...

http://www.hamidarshat.com/forum/topic,3549.0/





OVULATION KIT
PRICE : RM 10.00/PACK

ha....ni apa pulak?...hehhee...nih ialah ovulation test kits...bukan urine pregnancy test (UPT) tau...tapi bentuk lebih kurang jer...just fungsi jer berlainan. this kits untuk cek time ovulate aku...maksud ovulate tu ialah...bila time telur matang dan ready untuk disenyawakan...ada byk kaedah nak tentukan...cuma nih salah satu dan cara yg paling mudah...yang susahnya cuma..."telur aku susah nak matang"....huhuhu...this all sbb aku adalah pengidap PCOS....buat kawan2..jgn risau this syndrome tak berjangkit pun...dan 8/10 wanita hidapinya...cuma ada tahap kritikal atau low profile....this thing aku terang kemudia yer...huhuhu..byk lagi istilah2 yang korang akan dengar nanti...oh ya, this tst kits aku beli sampai 2 pack...kalau tak menjadi means duit tu terbang camtu jer...hehehe...




FOLIC ACID BRAND APPETON 400MCG
PRICE : RM 29.50/BOX 90 TABLETS

Last sekali aku rembat (kat tempat lain dan keesokan harinya) asid folic yg aku carik2 nih....jumpa gak akhirnya...agak mahal sedikit tapi aku rasa this tablets much "kamceng" dengan aku....don't know why, but aku just love it!..hahhaha...so sbb memeningkan korang...so fungsi sama jer cam asid folic yg aku beli sblm nih...

so, tulah semua hasil tangkapan aku sehingga semalam....total cost semuanya RM 131.20...tapi aku dapat diskaun RM 120 jer semuanya...item yg paling byk diskaun ialah shatavari tu sbb the farmacist beriya2 suruh aku try...hehehhe...

TODAY, AKU START ALL THE SUPPLEMENT YG AKU BELI...WALAUPUN ASID FOLIC DAN EPO AKU DAH MAKAN 2-3 HARI LEPAS....TAPI COUNT DOWN START ARI INI...HEHEHE...WISH ME LUCK!



6 comments:

  1. good luck for u.. n pray for me as well :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

      Delete
  2. thnx sis...byk membantu sy yg blur bab2 gini...hehe

    ReplyDelete
  3. Cuba la beralih pada produk shaklee.ianya ada cadangan untuk kesuburan.saya pon mnggunakan nya.lg murah n berbaloi-baloi.. 019-6685 772

    ReplyDelete
  4. Hi, Great information! Would you please consider sharing my link to your readers? Please email me back at haileyxhailey gmail.com.

    Thanks!
    Hailey

    ReplyDelete